X

Proteina C-reactivă: Ce fel de probleme de sănătate poate indica atunci când îți faci analize de sânge

Proteina C-reactivă: Ce fel de probleme de sănătate poate indic atunci când îți faci analize de sânge. Proteina C-reactivă (CRP) este o substanță produsă de ficat ca răspuns la inflamație. Testul CRP măsoară nivelul acestei proteine în sânge, care poate indica prezența și intensitatea inflamației în organism.

Proteina C-reactivă: Ce fel de probleme de sănătate poate indica atunci când îți faci analize de sânge

Cu toate acestea, CRP nu este specifică pentru nicio boală. În schimb, este un marker care poate semnala o varietate de afecțiuni inflamatorii și probleme de sănătate.

Înțelegerea CRP face parte din răspunsul imunitar al organismului. Atunci când apare o inflamație – din cauza unei infecții, a unei leziuni sau a unei boli cronice – ficatul eliberează CRP în sânge. Testarea nivelurilor CRP este adesea utilizată în mediul clinic pentru a evalua dacă este prezentă o inflamație și pentru a urmări eficacitatea tratamentului pentru bolile inflamatorii.

CITEȘTE ȘI: Înțepături la inimă: Ce analize ai nevoie să faci

Afecțiuni asociate cu un nivel ridicat de CRP

Infecții

Infecțiile acute, atât cele bacteriene, cât și cele virale, pot determina creșterea semnificativă a nivelului CRP. De exemplu, infecțiile bacteriene determină, de obicei, niveluri mai ridicate de CRP decât infecțiile virale. Acest lucru face din CRP un marker util pentru a diferenția aceste tipuri de infecții în practica clinică.

Boli inflamatorii cronice

Afecțiuni precum artrita reumatoidă, lupusul și boala inflamatorie intestinală sunt asociate cu inflamația cronică. Nivelurile crescute de CRP în aceste boli reflectă inflamația în curs de desfășurare și pot ajuta la monitorizarea activității bolii și a răspunsului la tratament.

Bolile cardiovasculare

Nivelurile ridicate de CRP sunt asociate cu un risc crescut de boli de inimă. Inflamația cronică de nivel scăzut, evidențiată de niveluri ușor ridicate de CRP, poate contribui la dezvoltarea aterosclerozei, în care placa se acumulează în artere, ceea ce poate duce la atac de cord și accident vascular cerebral.

Cancer

Unele tipuri de cancer, în special cele care provoacă leziuni tisulare sau răspândesc inflamația, pot duce la niveluri ridicate de CRP. Monitorizarea CRP poate ajuta uneori la evaluarea progresiei anumitor tipuri de cancer și a răspunsului organismului la tratament.

Tulburări autoimune

Bolile autoimune, în care sistemul imunitar atacă propriile țesuturi ale organismului, duc adesea la niveluri ridicate ale CRP. Afecțiuni precum lupusul eritematos sistemic și vasculita sunt exemple în care CRP poate fi semnificativ ridicată.

Limitări ale studiului CRP

Deși CRP este un marker valoros al inflamației, nu este specific bolii. Nivelurile crescute de CRP indică prezența inflamației, dar nu determină cauza acesteia. Prin urmare, CRP trebuie interpretată împreună cu alte constatări clinice și teste de diagnosticare.

De exemplu, în contextul unei infecții, un nivel ridicat de CRP poate determina efectuarea unor investigații suplimentare pentru a identifica agentul patogen specific.

CITEȘTE ȘI: La ce să fii atent când îți faci analizele de sânge: Factorii care pot influența negativ rezultatele

CRP de înaltă sensibilitate (hs-CRP)

Un test mai sensibil, numit CRP de înaltă sensibilitate (hs-CRP), măsoară niveluri mai scăzute ale proteinei și este utilizat pentru a evalua riscul de boli cardiovasculare. Cercetările arată că până și niveluri ușor ridicate de CRP, detectabile prin testele hs-CRP, pot însemna un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral. Acest test ajută la stratificarea nivelurilor de risc la pacienții care, altfel, pot părea sănătoși, potrivit actualno.com.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro